Selecteer een pagina
Biesbosch – Fotoworkshop met Bas Breetveld

Biesbosch – Fotoworkshop met Bas Breetveld

1/250sec, F8.0, 100mm, ISO100

Eerder dit jaar ontving ik van mijn collega’s (nogmaals dank!) een cadeaubon voor een fotoworkshop in de Biesbosch omdat ik 25 jaar bij mijn werkgever in dienst ben. Op vrijdag 1 september 2017 was het dan zover. Om 06:30 uur had ik met Bas afgesproken bij de Watersport Vereniging de Amer in Drimmelen. Na onze spullen uit de auto te hebben gepakt, gingen we op pad met de prachtige foto-sloep. Eenmaal uit de haven gooide Bas het gas vol open en al snel gleden we met hoge snelheid over het water. Na 10 minuten over de rivier te hebben gevaren, namen we een bocht naar rechts om de Biesbosch binnen te varen. Daar openbaarde zich een prachtige zonsopkomst met mist op het water. Dit wordt een ‘superochtend’, was onze reactie. We begonnen allebei foto’s te maken, beide met onze Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM zoomlens.

Rustig varend maakten we de ene na andere foto. Bas wist alle mooie plekjes te vinden. Onderweg kwamen we een aantal zwanen en andere watervogels tegen. Tijdens het fotograferen kreeg ik veel uitleg over fotograferen, onze apparatuur en over schuiltenten. Bas weet duidelijk waar hij het over heeft. Nadat de mist grotendeels was opgetrokken, gingen we op pad voor het tweede deel van onze trip, namelijk de ijsvogels. Bas had een mooie plek uitgezocht, die we konden bereiken door een stukje te klunen door de wildernis en bijbehorende modder. Nadat Bas de schuiltent had opgezet en we ons in de schuiltent hadden geïnstalleerd, was het wachten op de eerste ijsvogel. Na een periode van geduldig afwachten diende de eerste ijsvogel zich aan. Het watertje met de tak waarop de ijsvogel was geland bevond zich grotendeels onder de bomen. In de vroege ochtend was er dan ook nog niet heel veel licht. Maar naarmate de ochtend verstreek, nam de hoeveelheid licht gelukkig iets toe. Later die ochtend en vroege middag zouden we in totaal 8 landingen hebben van een ijsvogel. Al met al dus een uitstekende stek uitgezocht door Bas. Om een uur of 13:00 hoorden we een enorm gekrijs van waarschijnlijk enkele wilde parkieten die in de bomen achterna werden gezeten door een buizerd. Hierna hebben we geen ijsvogels meer gezien. Waarschijnlijk hielden de ijsvogels zich schuil vanwege al het lawaai hoog in de bomen. We besloten daarom huiswaarts te keren. Rond 15:00 uur kwamen we weer terug in de haven.

Bas, enorm bedankt voor deze geweldige ervaring!

P.S. Doe Nancy de groeten.

Biesbosch – fotoworkshop – IJsvogel (Alcedinidae)

Biesbosch – fotoworkshop – IJsvogel (Alcedinidae)

1/45sec, F6.7, 400mm, ISO800

Nadat de mist grotendeels was opgetrokken, gingen we op pad voor het tweede deel van onze trip, namelijk de ijsvogels. Bas had een mooie plek uitgezocht, die we konden bereiken door een stukje te klunen door de wildernis en bijbehorende modder. Nadat Bas de schuiltent had opgezet en we ons in de schuiltent hadden geïnstalleerd, was het wachten op de eerste ijsvogel. Na een periode van geduldig afwachten diende de eerste ijsvogel zich aan. Het watertje met de tak waarop de ijsvogel was geland bevond zich grotendeels onder de bomen. In de vroege ochtend was er dan ook nog niet heel veel licht. Maar naarmate de ochtend verstreek, nam de hoeveelheid licht gelukkig iets toe. Later die ochtend en vroege middag zouden we in totaal 8 landingen hebben van een ijsvogel. Al met al dus een uitstekende stek uitgezocht door Bas. Om een uur of 13:00 hoorden we een enorm gekrijs van waarschijnlijk enkele wilde parkieten die in de bomen achterna werden gezeten door een buizerd. Hierna hebben we geen ijsvogels meer gezien. Waarschijnlijk hielden de ijsvogels zich schuil vanwege al het lawaai hoog in de bomen.

IJsvogel (Alcedinidae)

IJsvogel (Alcedinidae)

1/500sec, F5.6, 400mm, ISO1600

Deze foto heb ik genomen onder zeer matige licht omstandigheden. De ISO daarom flink opgeschroefd en sluitertijd eigenlijk aan de lange kant. Maar ik vind de compositie en lichtval op onder andere de vleugels toch wel mooi vandaar dat ik hem hier toch maar even laat zien. Aankomende vrijdag ga ik naar de Biesbosch, hopelijk daar meer ijsvogels!

Waterhoen (Gallinula chloropus)

Waterhoen (Gallinula chloropus)

1/1000sec, F5.6, 400mm, ISO1600

Normaal scharrelt deze waterhoen voornamelijk tussen het riet. Want normaal gesproken wordt hij/zij direct weggejaagd door de meerkoeten. Maar nu waagde het waterhoen zich op deze tak, om daarna zowaar een stukje naar de overkant te vliegen.

Fazant (Phasianus colchicus)

Fazant (Phasianus colchicus)

1/1000sec, F5.6, 349mm, ISO1250

Vandaag wilde ik ijsvogels fotograferen, maar de vogelkijkhut in het Prielenbos zat al vol met fotografen. Jammer, want het licht was goed. Op mijn terugweg naar de auto stuitte ik plotseling op een fazant met 3 tot 4 kuikens. Ik ging snel plat op mijn buik liggen om op die manier op ooghoogte te komen met de kleine kuikentjes en de dieren niet af te schikken. Na enkele minuten kwamen de kuikens weer uit de bosjes te voorschijn.

IJsvogel (Alcedinidae)

IJsvogel (Alcedinidae)

1/500sec, F5.6, 400mm, ISO400

IJsvogel (Alcedinidae) gefotografeerd in Prielenbos op 7 augustus 2017 rond kwart over 5 in de middag. Aan de oranje onderkant van de snavel en oranje pootjes kun je zien dat het een volwassen vrouwtje is.

Betws y Coed – North Wales

Betws y Coed – North Wales

81sec, F11, 18mm, ISO100

Met behulp van ND-filter (LEE BIG STOPPER), statief en draad-ontspanner maakte ik deze ‘lange-sluitertijd’ foto van een typisch Welshe stenen brug midden in het centrum van het plaatsje Betws y Coed in Noord Wales. Het is wel oppassen geblazen op die glibberige stenen.

Haas (Lepus europaeus)

Haas (Lepus europaeus)

1/60SEC, F5.6, 400mm, ISO100

Vandaag wilde ik mijn nieuwe Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens eens uitproberen. Uit diverse reviews kwam deze lens zeer goed uit de bus. Dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen. Op goed geluk ben ik de weilanden ingetrokken, benieuwd wat ik tegen zou komen. Na enkele weilanden over te hebben gelopen zag ik in mijn ooghoek twee hazen in de verte in volle vaart mijn kant op rennen. Waarschijnlijk geschrokken van enkele fietsers op het fietspad langs de Veursestraat weg. Ik maakte mij snel klein en de hazen rende mij te gemoed. Plotseling bleef de haas stil zitten en kon ik, voor slechts enkele seconde lang, de haas fotograferen. Daarna ging hij er weer als een haas vandoor…..

Over mijn nieuwe Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens ben ik zeer tevreden, wat een scherpe lens! Deze professionele lens van Canon ligt goed in de hand en samen met mijn Canon EOS 7d2 heb ik een mooi bereik. Over de image stabilisatie ben ik ook zeer te spreken. Deze foto van de haas heb ik uit de hand genomen, en je kunt zelfs de snorharen van de haas goed scherp zien.